niedziela, 4 sierpnia 2013

Falafel z bobu w towarzystwie ryżu z groszkiem i migdałami



Obecność w ofercie kooperatywy świeżego bobu i groszku zainspirowała mnie do przygotowania tego oto dania, przepisem na które pragnę się z wami podzielić. Łączy ono w sobie arabską i hinduską tradycję kulinarną.

Do przygotowania falafeli użyłem:
  • ok szklanka surowego bobu w łupinach
  • pół średniej wielkości cebuli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • świeże liście kolendry lub pietruszki
Cebulę, kolendrę/pietruszkę posiekać, kmin rzymski zmielić w moździerzu. Wszystkie składniki zmielić blenderem na gładką masę. przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy ulepić kotleciki średnicy ok 5 cm. Smażyć na głębokim oleju aż będą mocno złociste.

Ryż z groszkiem i migdałami:

  • pół szklanki ryżu basmati (1 torebka)
  • 1/4 szklanki posiekanych (ale nie za drobno) migdałów
  • pół szklanki świeżego groszku
  • 1 liść laurowy
  • 2 goździki
  • 1,5 łyżki masła lub oleju (najlepiej masła sklarowanego)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • kawałek kory cynamonowej
W garnuszku zagotować szklankę wody z liściem laurowym, kurkumą i cynamonem. Po zagotowaniu wyjąć z wody liść laurowy.
W innym garnku lub na średniej patelni rozgrzać masło/olej, wrzucić goździki, cynamon i smażyć ok minutę. Dodać  migdały i smażyć dalej aż będą złote. Dodać ryż i smażyć jeszcze chwilę, aż będzie szklisty. Dodać groszek i całość zalać wcześniej ugotowaną wodą. Zagotować i zmniejszyć gaz na minimum. Przykryć szczelnie i gotować nie mieszając aż ryż wchłonie całą wodę i będzie sypki.

Falafel podawać razem z ryżem, można udekorować kawałkiem melona albo jakimś innym warzywem. Smacznego! Krzysztof Marciniak

5 komentarzy:

  1. Co roku przymierzam się do przygotowania falafeli ze świeżego bobu i co roku mi to nie wychodzi ;) Może za rok...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba, jeśli kogoś interesują prezentacje maturalne to zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń